Saudzīgs risinājums delikātai problēmai

Jūrmalas slimnīca uzsākusi veikt hemoroīdu lāzeroperācijas, kas Latvijā uz doto brīdi ir pavisam jauna metode cīņā ar šo nepatīkamo, taču visai izplatīto problēmu. Visbiežāk šī delikātā problēma piemeklē cilvēkus, kas ilgstoši atrodas sēdus stāvoklī. Statistikas dati liecina, ka no hemoroīdiem vairāk cieš vīrieši, bet kopumā ar šo problēmu sastopas 50% cilvēku.

Līdz šim hemoroīdu operācijas bija nepatīkamas, sāpīgas un prasīja ilgu atveseļošanās periodu. Bet jaunā metode, likvidē hemoroīdus ar lāzeru. Netiek veikti iegriezumi un nav vajadzīgas šuves, līdz ar to arī atveseļošanās noris daudz ātrāk, ir nesāpīga, pēcoperācijas periodā netiek apgrūtināta vēdera izeja.

Operācija noris ar pilnu vai spinālo atsāpināšanu, kuras laikā lāzera vadu ievada hemoroīdu mezglā un veic tā slēgšanu. Tādā veidā hemoroīdu audi tiek samazināti no iekšpuses, taču saglabājas gļotādas un sfinktera dabiskās funkcijas. Ar šo ārstniecības metodi tiek novērsta sašaurinājuma un izkrišanas iespējamība. Pēc lāzeroperācijas rodas jauni saistaudi, tādā veidā tiek novērsta iespējamība, ka radīsies jauni hemoroīdi.

Hemoroīdi (no grieķu valodas haimorrhois – asiņošana) ir mezglveidīgi taisnās zarnas apakšējās daļas vēnu paplašinājumi, kas, laikus neārstēti, var asiņot, iekaist, sastrutot un pat pilnīgi nekrotizēties. Hemoroīdus raksturo noteikti simptomi – nieze, dedzināšana un iekaisums anālajā apvidū. Hemoroīdi parasti veidojas cilvēkiem, kam ir sēdošs darbs, pacientiem, kas bieži cieš no aizcietējumiem, veic smagu fizisku darbu. Slimību var veicināt arī nepareizs uzturs.

Atkarībā no slimības pakāpes mediķi iedala vairākās hemoroīdu pakāpes, pirmās pakāpes hemoroīdiem var nebūt izteiktu pazīmju un tikai mediķi tos var diagnostificēt. Nākamās pakāpes hemoroīdi nes sev līdzi daudz komplicētākus simptomus, ko iepriekš varēja ārstēt tikai ar ķirurģisku iejaukšanos. Jūrmalas slimnīcā lāzeroperāciju veic stacionāri un nākamajā dienā pacients var doties mājās. Šī metode sevi ir pierādījusi kā droša un laba hemoroīdu ārstēšanai.

Jūrmalas slimnīcā hemoroīdu lāzeroperācijas veic ķirurgs Ilmārs Pastars,