Revolucionāra liekā svara samazināšanas metode

 

Revolucionāra liekā svara samazināšanas metode

Princips veselīgas fiziskās formas saglabāšanai ir vienkāršs – cik enerģijas tiek uzņemts, tik arī jāpatērē. Taču nav noslēpums, ka bieži vien tiek uzņemts par daudz enerģijas, kuru nav iespējams patērēt. Tas, savukārt, rada tauku uzkrāšanos, kam var sekot aptaukošanās – hroniska slimība. Jebkurā vecumā ir jārūpējas par veselīgu ķermeņa svaru, jo palielināta ķermeņa masa ir ne tikai estētiska nepilnība, bet arī riska faktors nopietnām sirds asinsvadu slimībām, artrītam, cukura diabētam, agrīnam infarktam un insultam. Vienlaikus aptaukošanās samazina cilvēka seksuālo funkciju, dzīves kvalitāti un ilgumu. Cīnīties ar liekajiem kilogramiem un izvairīties no aptaukošanās radītām sekām var ar dažādām manipulācijām ēstgribas mazināšanai. Par to saruna ar Jūrmalas slimnīcas ārsti internisti, endoskopisti Liliju Morozovu.

Ļoti daudzi cilvēki šobrīd cīnās ar lieko svaru un ir izmēģinājuši visdažādākos variantus, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Taču neskatoties uz lielajiem pūliņiem, daudziem tā arī neizdodas notievēt. Ko jūs iesakāt šādā situācijā darīt?

– Aptaukošanās jau uzskatāma par šī gadsimta slimību un metodes, lai pret to cīnītos, ir neskaitāmi daudz, tai skaitā arī ķirurģiska iejaukšanās. Līdz šim pie mums Latvijā bija iespējams veikt kuņģa samazināšanu, kuņģa apiešanas operāciju vai uzlikt regulējamo kuņģa gredzenu. Jūrmalas slimnīca piedāvā metodi cīņai ar aptaukošanos bez ķirurģijas – ievietojot kuņģa balonu.

Pastāstiet, ko nozīmē ievietot kuņģī balonu?

– Balons daļēji aizpilda kuņģi, kā rezultātā ir sāta sajūta un novērsta pārēšanās. Tā ir vienkārša procedūra, lai to veiktu, nav nepieciešama operācija un pacients saņem tikai nomierinošus medikamentus anesteziologa klātbūtnē. Ilgāk par pusgadu ar vienu balonu staigāt nav ieteicams, jo kuņģa gļotāda izstrādā sālsskābi, kas ar laiku var to bojāt. Izņemšanā tiek izmantotas tādas pašas metodes kā balona ievietošanā. Tādā veidā cilvēks pierod pie citiem ēšanas paradumiem-var ieēst tikai nelielas porcijas un ātri rodas sāta sajūta.

Bet ja pēc pus gada cilvēkam atkal būs liela apetīte?

– Sešu mēnešu laikā cilvēkam jāiemācās dzīvot pareizi. Viņam bija iedots pus gads, lai viņš veidotu jaunus ēšanas un fizisko aktivitāšu paradumus, kas noteikti jāturpina arī pēc balona izņemšanas. Ja šīs lietas ievēros, viņš svarā nepieņemsies. Bet ja atmetīs jaunos paradumus un atkal sāks ēst, svars var atgriezties iepriekšējā stāvoklī.

Tātad, ievietojot balonu, mazinās apetīte?

– Mehāniski balons nedod iespēju pārēsties, jo tas aizņem pusi no kuņģa. Ēdiens iet garām balonam, bet cilvēkam negribas tik daudz ēst.

Vai pirms šīs procedūras nepieciešamas arī ārstu konsultācijas?

– Mēs vienmēr iesakām pacientam izmeklēšanas minimālo plānu – veikt pilnu asins ainu, bioķīmisko analīzi, kardiogrammu, plaušu rentgenu, vēdera dobuma ultrasonogrāfiju un gastroskopiju.

Cik ilgi procedūra ilgst?

– Apmēram 20-30 minūtes.

Un pēc tās pacients uzreiz var doties mājās?

– Jā, pacients var doties mājās, bet mēs iesakām uz diennakti palikt slimnīcā, lai būtu ārstu uzraudzībā. Uzreiz pēc procedūras pacientam nav atļauts ēst un dzert.

Bet nākamajā dienā viņš var iet mājās?

– Jā, bet ir jāievēro rekomendācijas, kurās aprakstīts tas, ko un kā pirmajās dienās lietot uzturā. Pirmajās dienās pacients dzer tikai ūdeni, pēc tam lieto proteīniem bagātus dzērienus, vēlāk var lietot sulas, kas nesatur koncentrātus. Pēc tam pāris nedēļas ir tā sauktā mīkstā diēta (var ēst biezeņu putru vai mīkstas konsistences ēdienu), bet pēc trešās nedēļas ieteicams olbaltumvielām bagāts ēdiens.

Kas vēl teikts šajās rekomendācijās, kas tiek iedotas pacientiem?

– Visus sešus mēnešus uz nakti jālieto medikamenti, kas samazina sālsskābes sekrēciju. Protams, jāskaita kalorijas – nedrīkst pārsniegt 1500 kilokaloriju diennaktī. Aktīvi jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Svarīgi noteikumi, kas jāievēro: ēst mazas porcijas, jābeidz ēst, kad rodas sāta sajūta, pretējā gadījumā var rasties diskomforta sajūta (slikta dūša, sāpes u.c.). Ēdiens jākošļā lēni un kārtīgi, jāēd nesteidzoties (vienai ēdienreizei jāpatērē 20-30 minūtes). Ēšanas laikā nevajadzētu dzert, jo vēderā nav pietiekoši vietas ēdienam un dzērienam – var dzert 20 minūtes pirms ēšanas vai 30 minūtes pēc ēšanas. Starp ēdienreizēm jādzer daudz šķidruma. Jāizvēlas dzērieni bez saldinātājiem, tāpat nevajadzētu dzert gāzētus dzērienus. Ēdienreizes jāietur regulāri ik pēc 3-4 stundām, savukārt dienā vajadzētu būt 4 – 6 ēdienreizēm. Pēc ēšanas nevajadzētu gulties un atpūsties. Jāizvairās no piesātinātiem taukiem, cukura, saldinātājiem un alkohola. Šīs ir rekomendācijas, kas jāievēro ikvienam cilvēkam, un tas nav nekas ārkārtējs – pareizi sabalansēts uzturs un fiziskās aktivitātes ir veids, kā cīnīties ar liekajam kilogramiem.

Kādos gadījumos nebūtu ieteicams likt kuņģī šo balonu?

– Situācijās, ja ir kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas saslimšanas – čūlas, asiņošanas -, kā arī pēc kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnu operācijām. Nav ieteicams arī tad, ja tiek lietoti antikoagulanti, kā arī situācijās, ja pacietam ir slimības, kas veicina kuņģa zarnu trakta asiņošanu, piemēram, aknu ciroze. Kontrindikācija ir grūtniecība, psihiskās saslimšanas, atkarība no alkohola un narkotikām.

Esat jau redzējusi rezultātus – pie jums jau ir atnākuši pacienti pēc sešiem mēnešiem?

– Jā, balonus ievietojam jau vairāk nekā divus gadus un pirmie pacienti jau ir dalījušies savā pieredzē ar mums. Pacienti iedalās divās kategorijās- tie, kas jūtas ļoti labi vai arī labi pēc balona ievietošanas. Ārstēšanās laikā cilvēks zaudē vismaz 20-35 % no sākotnējā svara. Mūsu pacienti ir priecīgi pēc balona ievietošanas, jo katrs zaudētais kilograms liek justies laimīgākam. Dzīves kvalitāte uzlabojas, ceļas pašapziņa un apkārtējo cilvēku pozitīvais novērtējums sniedz gandarījumu.

Cik kilogramus pateicoties balonam var nomest?

– Var nomest no 4-40 kilogramiem – tas atkarīgs no tā, kāds ir svars pirms balona ievietošanas. Balonu ievietot mēs iesakām tiem pacientiem, kuriem ķermeņa masas indekss ir no 30-40. Kad cilvēka ķermeņa masas indekss ir virs 30 (ĶMI=svars (kg) /auguma garums (m)2) svaru samazināt tikai ar uztura un fizisko aktivitāšu palīdzību ir grūti un bieži vien pat neiespējami.

Ja cilvēks nekādi nevar sadūšoties uz fiziskām aktivitātēm, vai viņš tad arī var ievietot baloniņu?

– Viņš var zaudēt svaru arī ar balonu, bet svara zudums būs mazāks, nekā cilvēkiem, kas papildus veic arī fiziskās aktivitātes.

Kādas ir balona ievietošanas izmaksas?

– Balona ievietošana ir vismaz divas līdz trīs reizes lētāka nekā svara samazināšanas operācijas, bet jebkurā gadījumā ir jārēķinās ar vismaz 1000 latiem. Bet, kā atklāj mūsu pacienti – tā ir nauda, ko viņi ietaupa un neapēd našķos šo sešu mēnešu laikā.

Ja cilvēks nolemj, ka grib ievietot kuņģī balonu, vai viņam vispirms jāiet pie sava ģimenes ārsta vai var uzreiz nākt uz Jūrmalas slimnīcu?

– Ja pacientam ir labas attiecības ar ģimenes ārstu, viņš var konsultēties ar citiem speciālistiem, taču būtībā mēs paši varam izmeklēt un diagnosticēt, vai konkrētam cilvēkam var vai nevar likt balonu. Konsultācijas laikā es izstāstu pacientam visu no A-Z, atbildu uz neskaidriem jautājumiem, tad cilvēks pieņem lēmumu, vai ir gatavs to darīt.

Vai pēc baloniņa ievietošanas cilvēkam jāņem atvaļinājums vai arī viņš var jau nākamajās dienās iet un strādāt?

– Ņemot vērā to, ka pacienti vēlas iet uz darbu, parasti šo procedūru veicam ceturtdienās, piektdienās, lai brīvdienās pacients var atpūsties, pierast pie jaunās sajūtas un pirmdien doties uz darbu.

Varbūt tad, kad balons ievietots, ir kādi ierobežojumi, piemēram, nevar lietot alkoholu vai kādus medikamentus?

– Alkoholam ir ļoti daudz kaloriju, tāpēc to lietošanu iesaka ierobežot. Alkohols nereaģē ar materiālu no kā gatavots kuņģa balons, tā kā par to nevajadzētu satraukties. Visus medikamentus, kas nepieciešami, var lietot.

Kas notiek, ja sievietei, kurai ir ielikts balons, iestājas grūtniecība?

– Grūtniecība ir kontrindikācija balonam, tāpēc, ja balons ir ievietots, un sievietei iestājas grūtniecība, mēs iesakām balonu izņemt. Bet tā ir narkoze. Tā ir viegla intravenoza narkoze. Anesteziologs izvēlēsies tādus medikamentus, kas nebūs kaitīgi bērniņam.

Bet ja cilvēkam iepatīkas balons, un viņš pēc sešiem mēnešiem nemaz negrib to ņemt ārā?

– Ir bijuši tādi gadījumi, bet tomēr balons ir jāņem ārā, jo ražotājs garantē balona īpašību saglabāšanos līdz sešiem mēnešiem.

Bet varbūt balona izņemšanas laikā uzreiz var ievietot nākamo balonu?

– Var ievietot, bet mēs iesakām divus, trīs mēnešus ļaut kuņģim atpūsties, un pēc tam, ja cilvēks nevar tikt galā ar savu svaru bez balona, var likt jaunu.