Papildus iespējas cīņā ar alerģiju

Jūrmalas slimnīcā pieejamas jaunas laboratoriskās testēšanas metodes alerģijas, sirds asinsvadu saslimšanas, sirds mazspējas diagnostikai un vēnu saslimšanas pakāpes noteikšanai.

Pavasaris un vasara ir tas laika periods, kad par sevi atgādina dažādas alerģijas, kas izpaužas kā deguna gļotādas pietūkums, apsārtums, alerģisks konjunktivīts, šķaudīšana, klepus, balsenes tūska, dzirdes traucējumi, izsitumi, nātrene, ekzēma vai nieze. Alerģijas simptomi ir daudz un katram cilvēkam tie izpaužas atšķirīgi, tādēļ ir svarīgi noskaidrot, kas izsauc alerģiju, lai izvairītos no kontakta ar alergēnu.

Jūrmalas slimnīcā iespējams veikt četrus dažādus alergēnu kompleksos testus – pārtikas, inhalāciju, pediatrijas un medikamentu.

Pārtikas panelis (bromelaīns, mārrutku peroksiāze, askorbātokidāze, zemesrieksti, sojas pupiņas, lazdu rieksti, valrieksti, krabji/ garneles, menca/ lasis, sēpija/ ēdamgliemji, zirņi, burkāni, selerijas, āboli, apelsīni, kivi, kartupeļi, kviešu milti, rudzu milti, tomāti, saldie pipari, sīpoli, mango, banāni, olas baltums, olas dzeltenums, piens, alfa-laktoalbumīns, beta- laktoalbumīns, kazeīns).

Inhalācijas panelis (dermatophagoides pteronyssinus, dermatophagoides farinae, miltu ērce, prusaks, alksnis, bērzs, lazda, ozols, jaukta zāle, rudzu putekšņi, Ambrozija vērmeļlapu (īsā), Ambrozija vērmeļlapu (rietumu), vībotne, margrietiņa, ceļmallapa, nātre, kumelītes ziedi, bišu inde, lapseņu inde, latekss, Cladosporiun herbaurum Alternaria alternata, Penicillium notatum, Aspergillus fumigatus).

Pediatrijas panelis (dermatophagoides pteronyssinus, dermatophagoides farinae, alksnis, bērzs, lazda, ozols, jaukta zāle, rudzu putekšņi, vībotne, ceļmallapa, Ambrozija vērmeļlapu (īsā), Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Penicillium notatum, Aspergillus fumigatus, kaķis, zirgs, suns, jūrascūciņa, trusis, kāmis, menca, krabji, olas baltums, piens, zemesrieksti, lazdu rieksti, burkāni, kviešu milti, sojas pupiņas).

Alergēnu panelis pret medikamentiem (Penicillin G, Penicillin V, Ampicillin, Amoxycillin, Sulfamethoxazol, Cephalosporin, Oflaxacin, Cefaclor, Tetracyclin, Erythromycin).

Testus apmaksā ar pulmonologa, bērnu pulmonologa, imunologa, bērnu gastroenterologa, pediatra nosūtījumu vai ar ģimenes ārsta nosūtījumu, ja saņemts speciālistu rakstveida konsultatīvais atzinums. Citos gadījumos testus var veikt par maksu (maksa par vienu alergēnu paneli – 14.98 LVL) un saņemt rezultātus darba dienās pāris stundu laikā.

Sirds asinsvadu saslimšanas ekspresdiagnostika

Sirds asinsvadu saslimšanas (kardiovaskulārās slimības) ir viens no vadošajiem saslimstības un mirstības iemesliem Latvijā un pasaulē. Pacientam ir nepieciešama ātra un precīza diagnostika akūtos gadījumos, kā arī regulārs profilaktiskais skrīnings traucējumu agrīnai diagnostikai. Papildus jau esošajiem izmeklējumiem, Jūrmalas slimnīcā tagad ir pieejami izmeklējumu, kas sniedz rezultātu 10-20 minūšu laikā. Ātri izmeklējuma rezultāti garantē savlaicīgāk uzsāktu ārstēšanu (Troponīns I, Troponīns T, Augstas jutības C reaktīvais proteīns).

Sirds mazspējas diagnostika

Sirds mazspējas diagnostiku iesaka veikt ikvienam cilvēkam, kas ir paaugstināta riska grupā – palielināts svars, endokrīnas saslimšanas, nieru un aknu saslimšanas, anēmija, hipertonija, aizdusa, tūskas uz kājām vai nespecifiskas sāpes krūšu rajonā (Nātrijurētiskā peptīds (NT-proBNP) vai kombinācijā ar Troponīns I).

Vēnu saslimšanas diagnostika

Vispusīgu informāciju sniedz jauns izmeklējums „D-dimēri indikators”, kas nosaka vēnu saslimšanas pakāpi. Izmeklējumu iesaka veikt cilvēkiem, kas ir saskārušies ar vēnu problēmām. Saslimšanas sākumā kājas nogurst ātrāk, ir izteikta smaguma sajūta un dienas beigās ir pietūkušas potītes. Ar laiku vēnas paplašinās, uz kājām kļūst redzams vēnu tīklojums un zili vēnu mezgli.

Izmeklējuma rezultāti elektroniski

Jūrmalas slimnīcas klīniski diagnostiskajā laboratorijā visu diennakti veic klīniskos, bioķīmiskos, imūnķīmiskos, imūnhematoloģiskos un koaguloģijas, seksuāli-transmisīvo slimību diagnostikas testus pilnā apjomā pēc standartizētām, sertificētām izmeklēšanas metodēm. Slimnīcā darbojas laboratorijas informācijas sistēma, kas ļauj visus izmeklējuma rezultātus saglabāt un izsūtīt elektroniski. 2012. gadā veikti 171 tūkstoši izmeklējumi, kas ir par 15% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Tālrunis: 67752254