Jaunums sirds darbības ritma traucējumu diagnostikā

SIA “ Jūrmalas slimnīca” pastāvīgi  modernizē veselības stāvokļu diagnostikas tehnoloģijas, lai nodrošinātu agrīnu veselības traucējumu noteikšanu. Tāpēc mēs sekojam  moderno tehnoloģiju  attīstībai.  No  oktobra mēneša pie mums būs pieejams attālināts  sirds darbības ritmas izmeklēšanas pakalpojums  –  attālināta sirds darbības ritma ierakstīšana  (Tele Ekg). Ar tele EKG  palīdzību var noteikt sākotnēji  grūti diagnosticējamus  sirds ritma traucējumus.

Ļoti bieži sirds ritma traucējumu diagnostika nav vienkārša, jo tajā īslaicīgajā laika periodā, kad pacients aiziet pie ārsta ar sūdzībām  par sirdsklauvēm, pārsitieniem, aizdusu, veicot kardiogrammu vai holtera diennakts monitorēšanu, tam var neparādīties sirds  ritma problēmas.  Diezgan bieži mūsu ārsti sastopas ar problēmām, kad pacienti sūdzas par ritma traucējumim, bet veicot īslaicīgu elektrokardiogrammu vai pat  holtera diennakts monitorēšanu, izmeklējuma laikā traucējumi netiek konstatēti.

Izmantojot aparātu,kas nav lielāks par mobilo telefonu,  pacients var ierakstīt sirdsdarbību (EKG)  jebkurā laikā un vietā. Brīdī, kad pacients sajūt sirds darbības traucējumus, tas piespiež aparātu stingri pie krūtīm un nospiež starta pogu. Kad ierakstīšana ir pabeigta (40sek), ieraksts tiek automātiski nosūtīts ārstam uz e-pastu.  Ierakstus var nosūtīt tik reizes cik pacientam tas liekas nepieciešams – vai tas ir agrā rīta stundā, vai vēlā vakarā, vai pēc fiziskas slodzes. Izmeklējuma veikšana nekādā mērā neietekmē pacienta dzīves ritmu, aparātu var turēt rokassomiņā, uz galda, uzkarināt kaklā, kā pacientam ērtāk. Izmeklējuma beigās ārstam apkopojot visus saņemtos sirds darbības pieraksta rezultātus, pacients saņem ārsta slēdzienu un rekomendācijas. Ja tiek konstatēti sirds  ritma traucējumi, tad nepieciešama tālāka izmeklēšana.

Pakalpojums ļauj ietaupīt pacienta laiku, kas tiktu pavadīts ārstniecības iestāžu uzgaidāmajās telpās un ārstu kabinetos, lai varētu “noķert”  un ierakstīt brīdi, kad sirds strādā ar traucējumiem.

Vairumā gadījumu sirds slimības var paredzēt, pietiekami agri diagnosticēt un efektīvi ārstēt. Tāpēc mūsu slimnīcā  iespējama pilnvērtīga sirds asinsvadu sistēmas  izmeklēšanai – ir iespējas veikt gan kardiogrammu (EKG), ehokardiogrāfiju, velo ergometriju, holtera diennakts monitorēšanas izmeklējumus,  gan  veikt dažādas asins analīzes (holesterīns, ABL holesterīns, ZBL holesterīns, triglicerīdi, u.c.), gan saņemt ārstu speciālistu konsultācijas.