Sirds ritma ieraksts – jebkurā laikā un vietā

Sirds met kūleni, nevienmērīgi sitas – ar kaut ko tādu nācies saskarties ne vienam vien. Taču nereti, uztaisījis elektrokardiogrammu, ārsts apgalvo: ar jūsu sirdi viss ir kārtībā. Un pacients ir neizpratnē, kā tas var būt, ja viņš jutis reālus sirdsdarbības traucējumus!

Jūrmalas slimnīcas ārsts Juris Hlevickis teic, ka izskaidrojums ir vienkāršs. Sirds ritma traucējumi mēdz parādīties pēkšņi, bet tad, kad tiek veikts izmeklējums – elektrokardiogramma vai pat Holtera monitorēšana, kas ir elektrokardiogrammas pieraksts 24 vai 48 stundu garumā, – tie var būt pārgājuši, līdz ar to neko neuzrāda. Ja tas tā ir, šādās reizēs talkā var nākt pasaulē arvien lielāku popularitāti iemantojusī tā saucamā TELE EKG jeb elektrokardiogramma no attāluma.

 

Nav jāatrodas ārstniecības iestādē

Izmeklējums raksturojams kā pacienta distancēta novērošana. „Mēs savu ikdienu vairs nevaram iedomāties bez dažādām tehnoloģijas iespējām,” uzsver dakteris Hlevickis. „Teiksim, tagad nestādāmies priekšā, ko darītu, ja nebūtu internetbankas un, lai nomaksātu kārtējo rēķinu, būtu jāskrien uz krājkasi vai pastu, kā tas bija agrāk. Līdzīgi ir ar medicīnu – ir vesela virkne izmeklējumu, kurus var izdarīt, praktiski neapmeklējot ārstniecības iestādi, – tie ļauj cilvēkus novērot viņu dabiskajos apstākļos, teiksim, mājās vai darbā. Un attiecīgi viņu ikdienas dzīvē veikt kaut kādas korekcijas.”

 

Vien paprāva mobilā telefona lielumā

Jūrmalas slimnīca saviem pacientiem šobrīd piedāvā iespēju attālināti veikt ko līdzīgu EKG pierakstam. Šim nolūkam pacientam uz piecām diennaktīm tiek iedota līdzi ierīce, kas ir vien paprāva mobilā telefona lielumā. Tai ir četri elektrodi. Brīdī, kad pacients ievēro kādus sirdsdarbības traucējumus, diskomforta sajūtu vai arī vienkārši vēlas noskaidrot, kā jūtas viņa sirds, viņš var stingri pielikt ierīci sev pie krūtīm un nospiest tās starta pogu. Ierīce 40 sekunžu laikā veiks EKG pierakstu. Nekas cits pacientam nav jādara, jo visi izmeklējuma dati automātiski tiks nosūtīti ārstam uz e-pastu. Visu laiku, kamēr ierīce ir pacienta rīcībā, ierakstus viņš var veikt neierobežotā daudzumā. Piecas dienas ievērojami palielina varbūtību fiksēt tieši to brīdi, kad sirds strādā ar traucējumiem.

Parasti šos izmeklējumus veic tad, kad kaut kas nav skaidrs pacientam vai viņa ārstam. Pacients jūt pārsitienus vai kādu citu vainu, par to informē ārstu, bet īsta pierādījuma, ka sirdi kas piemeklējis, nav. Šādos gadījumos TELE EKG ļauj pacientam pašam ierakstīt savu sirdsdarbības ritmu, turklāt to izdarīt tieši tajā brīdī, kad tas ir tā vai citādi traucēts.

 

Ikdienas aktivitātes netiek ierobežotas

Ierakstu pārraide uz ārsta e-pastu notiek caur mobilajiem sakariem, tālab datu nolasīšanas brīdī pacientam jāatrodas jebkura mobilo sakaru operatora pārklājuma zonā. Tostarp paša pacienta mobilais tālrunis ierakstu pārraidei netiek izmantots.

Ar šo ierīci pie ķermeņa nav piestiprināti elektrodi, tāpēc nekas netraucē pacientam veikt pierastās ikdienas aktivitātes, kā arī sportot, mazgāties, iet pirtī u.c. Ierīci var lietot jebkurā vietā – ne tikai mājās, bet arī darbā.

Ārsts sekos līdzi saņemtajiem ierakstiem un vajadzības gadījumā sazināsies ar pacientu. Pēc piecām dienām dakteris izdarīs slēdzienu un konsultēs, kā arī nepieciešamības gadījumā nosūtīs viņu padziļinātākai izmeklēšanai.

Pacientam nav jāuztraucas par datu aizsardzību – nekur neparādās nekādas ziņas par viņu, tikai konkrētais nolasītais rādījums. Dati zināmi vien ārstam.

Uz izmeklējumu var pieteikties, zvanot uz Jūrmalas slimnīcas reģistratūru pa tālruni 67752254 vai rakstot uz