Abas operācijas tiek veiktas laparoskopiski, veicot tikai nelielus iegriezumus!
1. Kuņģa apiešanas (šuntēšanas) operācija
Kuņģa apiešanas (šuntēšanas) operācijas laikā kuņģi barības vada rajonā sagriež divās nevienādās daļās. Pie mazākās augšējās daļas (tilpums 20ml) piešuj tievo zarnu. Rezultātā lielākā daļa kuņģa un tievo zarnu vairs nepiedalās barības sagremošanas un uzsūkšanas procesos. Pēc operācijas pacients spēj uzņemt nelielus barības apjomus un to sagremošana ir stipri palēnināta. Veiksmīgas operācijas rezultātā svara zudums gada laikā ir līdz 70% no sākotnējā liekā svara. Kuņģa šuntēšanas operāciju var dēvēt par zelta standartu – ASV ar labiem rezultātiem tā tiek veikta jau 30 gadus!
2. Kuņģa rezekcija (vertikāla gastroplastika)
Operācijas laikā tiek sašaurināts augšējais gremošanas trakts, kas ierobežo uzņemtā ēdiena daudzumu. Kuņģī tiek izveidota šaura caurule, kas apgrūtina cietās pārtikas nokļūšanu no barības vada līdz kuņģa platākai daļai. Kuņģī, kas operācijas rezultātā kļuvis daudz šaurāks, ēdiens ilgi neuzkavējas, daudz ātrāk nokļūst zarnu traktā. Rezultātā samazinās arī kuņģa sekrēcija, kas veicina svara samazināšanos.