Jaunas tehnoloģijas paver plašākas iespējas endoskopiskajiem izmeklējumiem

Jūrmalas slimnīcā trešdien 27. oktobrī notiks starptautisks seminārs – „Transnazāla endoskopija – droša un nesāpīga endoskopija”. Pirmo reizi Baltijas valstīs tiks demonstrēta inovatīva pieeja jau labi zināmam gastroskopiskajam izmeklējumam (tautā joprojām sauktajam „kobras” izmeklējumam). Baltijas valstu mērogā ar šo progresīvo diagnostikas un ārstniecības metodi gan teorētiski, gan praktiski iepazīstinās šīs tehnoloģijas speciālisti Dr Kazuaki Kawada and Dr Takeshi Kawabata no Japānas.

Transnazālā gastroskopiskā izmeklēšana ievērojami atšķiras no endoskopiskajiem izmeklējumiem, kas šobrīd ir pieejami pasaulē. Pirmkārt, izmeklēšana tiek veikta caur deguna dobumu, otrkārt, tiek izmantots daudz tievāks un elastīgāks gastroskops. Ievadot gastroskopu caur deguna dobumu tiek ietaupīts laiks, pacientam nav nepieciešama vispārēja atsāpināšana, jo diskomforta sajūtas ir ievērojami mazākas nekā ievadot gastroskopu caur muti. Šo metodi iesaka, ja kuņģa izmeklējums jāveic bērniem, grūtniecēm vai pacientiem ar hipertensiju (paaugstinātu asinsspiedienu) un tiem, kas ir īpaši jūtīgi un dažādiem kairinājumiem. Procedūras laikā ir iespējama pacienta un speciālista brīva komunikācija. Ļoti ērts šis endoskopa ievadīšanas veids ir pacientiem, kuriem ir pastiprināts rīkles gala kairinājuma reflekss.

Gastroskopija ir endoskopiskās izmeklēšanas veids, kura laikā tiek apskatīts gremošanas orgāns – kuņģis. Šis izmeklēšanas veids tik izmantots: kuņģa saslimšanas diferencēšanas nolūkā, kuņģa asiņošanas vietas noteikšanai, ļaundabīgu procesu apstiprināšanai vai izslēgšanai, negatīvu rentgenoloģisku izmeklējumu rezultātā, ja ir kuņģa saslimšanas simptomi, kā arī citu orgānu un sistēmu saslimšanas, kuru gadījumā nepieciešama informācija par kuņģa gļotādas stāvokli. Parasti šis izmeklējums tiek veikts, ievadot videoendoskopu caur pacienta muti, taču, izmantojot transnazālo videoendoskopu, ārsts, vizuāli kontrolējot, ievada to gremošanas traktā caur pacienta degunu. Ārsts var uzmanīgi apskatīt un izmeklēt orgāna iekšējo virsmu un, nepieciešamības gadījumā veikt arī biopsiju.

Transnazālā gastroskopiskā izmeklēšana pasaulē jau tiek plaši pielietota un Baltijas vadošie endoskopijas speciālisti ar šo metodi jau ir pazīstami no dažādu kongresu apmeklējumiem, no speciālās literatūras un publikācijām, kā arī saziņas ar saviem ārzemju kolēģiem. Taču šī japāņu speciālistu viesošanās Latvijā ir lieliska iespēja praktiski apgūt pasaules pieredzi tepat pie mums mājās, Jūrmalā. Semināra ietvaros Baltijas endoskopijas speciālisti varēs vērot transnazālā gastraskopijas izmeklējuma norisi, novērtēt transnazālā gastroskopa priekšrocības un arī iegūt praktiskas iemaņas.

Jūrmalas slimnīcā regulāri tiek organizēti dažāda veida informatīvie semināri, kuru ietvaros speciālisti iegūst ne tikai teorētiskas, bet arī praktiskas iemaņas. Jūrmalas slimnīca kā vienu no prioritātēm ir noteikusi jaunāko tehnoloģiju izmantošanu ne tikai ārstēšanā, bet arī diagnostikā. Šādu semināru organizēšana ļauj paskatīties plašāk ne tikai mūsu speciālistiem, bet arī visai nozarei kopumā.

Diagnostiskie izmeklējumi Jūrmalas slimnīcā ir pieejami ar ģimenes ārsta nosūtījumu, ar apdrošināšanas polisēm un arī kā maksas pakalpojumi. Jūrmalas slimnīca ir viena no retajām medicīnas iestādēm, kas praktizē endoskopisko izmeklējumu veikšanu vispārējā narkozē. Pacients tiek aizmidzināts uz pāris minūtēm un pamostas jau pēc izmeklējuma bez diskomforta sajūtas. Slimnīcā darbojas jaunākās paaudzes datortomogrāfs, kas diagnosticē arī sirds un sirds asinsvadu slimības. CT koronogrāfija tiek veikta, lai diagnosticētu sirds patoloģijas, izpētītu aortu, sirds vēnas, asinsvadu nosprostojumus, kā arī izmaiņas sirds kambaros. Ultrasonogrāfijas izmeklējumi ir neatņemama diagnostikas metode dažādu saslimšanu diagnosticēšanā, tādēļ slimnīcā ik dienu tiek veikti ne tikai vēdera dobuma, vairogdziedzera un ginekoloģiskie ultrasonogrāfijas izmeklējumi, bet arī galvas, kakla un kāju asinsvadu doplerogrāfijas izmeklējumi, kā arī sirds ultraskaņas izmeklējumi- ehokardiogrāfija.