Operācijas svara samazināšanai – efektīvi un ilglaicīgi

Ja Tu lasi šo, tu vēlies parūpēties par savu veselību un iespējams esi saskāries ar aptaukošanos. Aptaukošanās ir slimība, ko nepieciešams ārstēt, jo tā rada nopietnas sekas Tavai veselībai.

Aptaukošanās ir viens no desmit izplatītākajiem nāves iemesliem pasaulē, atzīst Pasaules Veselības organizācija. No liekā svara cieš vairāk nekā miljards zemeslodes iedzīvotāju. Medijos aptaukošanās nodēvēta par XXL vīrusu, ko pavada cukura diabēts, sirds un asinsvadu pataloģijas, augsts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis, hormonālās problēmas, neauglība, bezmiegs, depresija. Cīņā ar aptaukošanos kļuvusi tikpat aktuāla kā jaunu vēža un HIV ārstēšanas veidu meklējumi.

Tu neesi viens, kas ciešs no šīs problēmas, daudzi cilvēki ir ar to saskārušies, tāpat kā Tu. Zaudēt svaru ir grūti, bet nav neiespējami. Pastāv dažādi veidi, kā iegūt savu ideālo ķermeņa svaru un vizuālo izskatu. Izvēlies sev piemērotāko metodi un sāc to jau šodien.

Svara samazināšana

Viena no pasaulē atzītākajām un efektīvākajām metodēm, kas ļauj iegūt nozīmīgu, ilgstošu svara samazināšanos un aizkavē aptaukošanās izraisītu slimību rašanos ir bariatriskā ķirurģija.

Piedāvājam dažādas metodes svara samazināšanai Jūrmalas slimnīcā

 

  • Bariatriskās operācijas
    • kuņģa apiešanas (šuntēšanas) operācija
    • kuņģa vertikāla gastroplastika jeb kuņģa rezekcija
  • Kuņģa balona implantēšana

 

 

Mēs piedāvājam divu veidu bariatriskās operācijas – kuņģa apiešanas jeb šuntēšanas un kuņģa vertikālās gastroplastikas jeb kuņģa rezekcijas operāciju, kā arī veicam kuņģa balona implantēšanu.

Bariatriskā operācija ir ķirurģiska metode, kas ārstē pacientus ar diagnosticētu slimību – aptaukošanos. Operācija ir vienīgais veids kā iegūt nozīmīgu, ilgstošu svara samazināšanos un kā aizkavēt jaunu, aptaukošanās izraisītu slimību rašanos. Pēc operācijas pacienti 6 mēnešu līdz divu gadu laikā vidēji zaudē 80% liekā svara. Daudzas slimības, kas ir saistītas ar lieko svaru kā diabēts, augsts asinsspiediens, augsts holesterīns, bezmiegs, hormonālās problēmas un neauglība izzūd vai uzlabojas pēc operācijas. Tāpat arī uzlabojas psihiskā veselība, izzūd depresija un bailes.

Bariatrisko operāciju pamatideja ir panākt, lai pacients ēstu pēc iespējas mazāku daudzumu, vienlaikus nodrošinot organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Ķuņģa šuntēšanasoperācijas laikā kuņģi barības vada rajonā sagriež divās nevienādās daļās. Pie mazākās augšējās daļas (tilpums 20ml) piešuj tievo zarnu. Rezultātā lielākā daļa kuņģa un tievo zarnu vairs nepiedalās barības sagremošanas un uzsūkšanas procesos. Pēc operācijas pacients spēj uzņemt ļoti niecīgus barības apjomus un to sagremošana ir stipri palēnināta. Veiksmīgas operācijas rezultātā svara zudums gada laikā ir 50% no sākotnējā.

Kuņģa vertikālās gastroplastikas jeb kuņģa rezekcijas laikā tiek sašaurināts augšējais gremošanas trakts, kas ierobežo uzņemtā ēdiena daudzumu. Tādējādi kuņģī tiek izveidota šaura caurule, kas apgrūtina cietās pārtikas nokļūšanu no barības vada līdz kuņģa platākai daļai. Kuņģī, kas operācijas rezultātā kļuvis daudz šaurāks, ēdiens ilgi neuzkavējas, daudz ātrāk nokļūstot zarnu traktā. Rezultātā samazinās arī kuņģa sekrēcija, kas veicina svara samazināšanos.

Kuņģa balona implantēšanu veic gastroskopijas laikā, ko tautā dēvē par kobru. Ārsts balonu ievieto kuņģī un piepilda ar sterilu fizioloģisko šķīdumu, tas aizpilda kuņģi un apmierina cilvēka apetīti ātrāk. Tā ir vienkārša procedūra, kuras veikšanai nav vajadzīga operācija. Procedūras laikā pacients saņem tikai nomierinošus medikamentus. Šī ir īstermiņa ārstēšanas metode, jo balons tiek izņemts 6 – 12 mēnešu laikā. Ārstēšanas laikā cilvēks zaudē aptuveni 20% līdz 69% no sākotnējās ķermeņa masas. Metode ļauj novērst aptaukošanās risku arī turpmāk, ievērojot veselīga dzīvesveida ieteikumus.

 

Lieko svaru vai aptaukošanos nosaka izmantojot Ķermeņa masas indeksu (ĶMI). To nosaka ar vienkāršu matemātisku formulu – ķermeņa masas indeksu (ĶMI). ĶMI ir svars kg dalīts ar garuma kvadrātu. ĶMI =svars/garums (piem. 100 kg / 1.78)2 = 32 kg/m2, kā rezultātā ĶMI ir 32). Pasaules veselības organizācija ir definējusi lieko svaru, kā bīstamu cilvēka veselībai, kad ĶMI>30.

 

Ja esi saskāries ar liekā svara problēmām

un vēlies tās pēc iespējas ātrāk atrisināt,

sazinies ar Jūrmalas slimnīcas speciālistiem –

 vai +371 26530660.

 

 

Atsauksmes: paciente Tonje, operācija veikta 2010. gada oktobrī Jūrmalas slimnīcā, zaudēti 60 kg!!!