Sagatavojiet bērnus aktīvai atpūtas sezonai

Neskatoties uz to, kāds aiz loga ir gadalaiks, bērni pamanās gūt visdažādākās traumas, un par to ir noraizējušies ne vien vecāki, bet arī mediķi. Kritieni no velosipēdiem, skrituļslidām, šūpojoties iegūtas traumas sastopamas dažādā bērnu vecumā, turpretī paši mazākie vecāku neuzmanības dēļ pamanās nokrist no pārtinamā galda, veļasmašīnām, kā arī paķert un uzliet sev virsū karstu tējas vai kafijas krūzi, tādējādi gūstot nopietnus termiskus apdegumus. Šoreiz saruna ar Jūrmalas slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurgs Ģirtu Aleksejevu.

Bērnu ķirurgs ir speciālists pie kura vecāki griežas pēc palīdzības dažādos traumu gadījumos.

– Tā ir ļoti aktuāla lieta jebkurā gadalaikā. Traumas ir visdažādākās. Liela daļa bērnu pie manis uz dežūru nāk ar galvas traumām, it īpaši mazie bērni. Traumas mehānismi ir daudz un dažādi. Viens mazulis izkrīt no ratiņiem, cits nokrīt no pārtinamā galda vai veļasmašīnas. Vēl kāds brauc autobusā, kas strauji nobremzē, un bērns sasit galvu. Protams, ja tas ir pirmais bērns vecākiem, sākotnējā reakcija visbiežāk ir šoks. Turklāt bērns var histēriski raudāt. Tāpēc vecākiem nepieciešams nodrošināt apstākļus, lai tādas lietas nenotiktu – tas ir vecāku uzdevums.

– Ja bērns nokrīt no augstuma vai kā citādi sevi traumē, kādas ir tās pazīmes, kad noteikti vajag meklēt ārsta palīdzību?

– Pirmā reakcija noteikti ir šoks un vecākiem liksies, ka viss ir nopietni. Tā ir normāla reakcija. Īstenībā tādu universālu pazīmju nav. Ja vecāki grib būt droši, ka ar viņu bērnu viss ir kārtībā, vislabāk parādīt savu atvasīti ārstam. Tādas pazīmes kā mīksta hematoma galvā (nevis puns), ir droša pazīme, ka var būt lauzts galvaskauss. Noteikti jāvērš uzmanība arī tam, ja bērnam ir bijis samaņas zudums, vemšana, lielākiem bērniem var būt koordinācijas, līdzsvara, kustību, apziņas traucējumi.

– Bērnu ķirurgs ir viens no tiem ārstiem, kas bērnu apskata no pašas dzimšanas, ne velti šis speciālists pieejams Jūrmalas slimnīcā, kur ir trešais liekākais jaundzimušo skaits Latvijā.

– Bērnu ķirurgs ir speciālists, kurš cenšas diagnosticēt un pēc tam nozīmēt ārstēšanas plānu biežākajām pataloģijām tajā skaitā arī iedzimtajām bērnu attīstības anomālijām, kuras ir koriģējamas ķirurģiskā ceļā vai ķirurga uzraudzībā konservatīvā ceļā.

– Kuras ir ķirurģiski koriģējamas pataloģijas?

– Biežākās ir vēdera priekšējās sienas attīstības anomālijas (cirkšņa trūce, nabas trūce) , kuņģa – zarnu trakta necaurejamība, kuras jau tiek diagnosticētas, bērnam piedzimstot vai pat pirms bērna dzimšanas, dzimumorgānu attīstības anomālijas (kriptorhisms, hipospādija).

– Kad bērniņš piedzimst, vai arī ķirurgs ir tas, kas jau pirmajās dienās apskata mazuli?

– Pirmais ārsts, kas jaundzimušo apskata, ir neonatologs, izvērtē bērnu. Ja neonatologam par kaut ko rodas aizdomas, viņš var pieaicināt ķirurgu. Būtībā ķirurgs pieslēdzas tad, kad viņu pieaicina kāds speciālists. Ja vecākiem mājās rodas kādas aizdomas, viņi var aiziet ar šo problēmu pie ģimenes ārsta vai arī uzreiz nākt pie ķirurga, kurš šobrīd ir tiešās pieejamības speciālists – pie viņa nav nepieciešams ģimenes ārsta norīkojums.

– Vai bērnu ķirurga apskates ir obligātas?

– Obligātās ārsta apskatēs pie ķirurga ir pirms bērnudārza vai skolas gaitu sākšanas. Parasti – trīs vai sešu septiņu gadu vecumā. Bet iesaku vecākiem, jau laicīgi apmeklēt bērnu ķirurgu, lai, piemēram, atklātu stājas problēmas. Pareiza stāja ir muskuļu un skeleta līdzsvarots stāvoklis. Tikai līdzsvarots stāvoklis nodrošina ērtu muskuļu darbību, pareizu iekšējo orgānu atrašanās vietu un darbību. Savukārt, kad bērns paaudzies, nopietnākas skeleta izmaiņas var ievērot arī vecāki, piemēram, kūkumu, skeleta asimetriju vai izgāztu puncīti.

Bērnu ķirurgs ir tiešās pieejamības speciālists, un bērni līdz 18 gadiem var apmeklēt speciālistu bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Sertificēts bērnu ķirurgs Ģirts Aleksejevs pieņem bērnus ceturtdienās Jūrmalas slimnīcā pēc iepriekšēja pieraksta reģistratūrā vai pa tālr.: 67752254. Bērnu ķirurgs sniedz konsultācijas ķirurģisku slimību diagnostikā un ārstēšanā. Pacienti tiek konsultēti neatliekamos (akūtos) gadījumos pie traumām un gadījumos, kad nepieciešama plānveida medicīniskā palīdzība.