Kad visas svara samazināšanas iespējas izsmeltas

Aptaukošanos ir slimība, nevis tikai kosmētiska rakstura problēma. Tā izraisa cukura diabētu, sirds un asinsvadu pataloģijas, arteriālo hipertensiju un virkni citu saslimšanu, tostarp onkoloģiskās saslimšanas.

Situācijās, kad svars ir ļoti liels un tā samazināšanai izmantotas visdažādākās metodes, bet nekas nav līdzējis, jāķeras pie teju pēdējā glābšanas salmiņa – tā sauktās bariatrijas jeb kuņģa samazināšanas vai pārveidošanas operācijas.

Vispirms jāsāk ar dzīvesveida korekciju

„Aptaukošanās ārstēšanai ir vairāki etapi, un tikai tad, kad viss izmēģināts un efekta nav, var domāt par operāciju,” skaidro dietoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes docente Laila Meija. „Vispirms jāsāk ar dzīvesveida korekciju, proti, pareizu uzturu un fiziskām aktivitātēm. Lai mainītu ēšanas ieradumus, noder psiholoģiskā palīdzība. Reizēm nepieciešams lietot medikamentus – nevis uztura bagātinātājus, bet zāles, kas var palīdzēt uzturēt veselību, piemēram, medikamentus pret paaugstinātu cukura līmeni, holesterīnu, asinsspiedienu, kā arī paaugstinātās apetītes mazināšanai u.c.

Ja, to visu darot, ķermeņa masas indekss (ĶMI) tomēr saglabājas virs 40 (vai, ja ĶMI ir virs 35, bet ir kāda blakusslimība, piemēram, 2. tipa cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, kaulu-locītavu sistēmas nopietnas problēmas ), jāapsver iespēja par bariatrijas operācijas nepieciešamību.”

Kad visas iespējas jau izmēģinātas

„Protams, ne visiem cilvēkiem operācija ir piemērota,” piebilst dietoloģe Laila Meija. „Ir neapšaubāmi pierādīts – ja nekas cits nav līdzējis, svara samazināšanas operācija tiešām palīdz cilvēkam atveseļoties no daudzām slimībām, piemēram, samazināt cukura, holesterīna līmeni asinīs, asinsspiedienu u.c. Ļoti plašos pētījumos secināts, ka šī operācija ārstē. Precīzāk sakot, pati operācija neārstē, bet ārstē svara zaudēšana, ko cilvēks nekādi citādi nav spējis sasniegt. Bariatrijas operācijas rezultātā viņš bieži iegūst jaunu, veselīgu dzīvi. Jāatceras, ka pēc operācijas, lai izvairītos no citām veselības problēmām, visu mūžu jālieto vitamīni , kā arī regulāri jākonsultējas pie dietologa.

Manā praksē ir gadījumi, kad cilvēki bariatrisko operāciju izmantojuši kā pirmo metodi, argumentējot to, ka paši nav tikuši galā ar lieko svaru. Šāda pieeja noteikti nav atbalstāma.

Kopumā šādas operācijas vērtēju pozitīvi, protams, situācijās, kad visas citas iespējas ir izsmeltas (uztura korekcija speciālista vadībā, fiziskās aktivitātes, psihologa palīdzība). Protams, speciālistam vienmēr rūpīgi jāizvērtē konkrētais gadījums, lai izlemtu, vai operācija ir piemērota un vai tiks sasniegts vēlamais rezultāts.”

Jauna, veselīga dzīve

Bariatrisko operāciju pamatideja ir panākt, lai pacients ēstu pēc iespējas mazāku daudzumu, vienlaikus nodrošinot organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Pēc operācijas pacienti pusgada laikā parasti zaudē līdz 70% liekā svara. Lielākais svara zudums notiek pirmo mēnešu laikā. Ievērojot sabalansētu diētu un fizisku slodzi, pēc 1,52 gadiem svars stabilizējas.

Pēcoperācijas periods

Pēc operācijas pacients celties kājās var tajā pašā dienā, bet brīvi staigāt – nākamajā. Trīs nedēļas pēc operācijas drīkst lietot tikai šķidru, speciālu barību. Ja cilvēks jūtas labi, darba vidē viņš var atgriezties kaut vai tūlīt. Ja darbs ir fizisks, visticamāk cilvēks pie tā ķersies pakāpeniski mēneša laikā.

Pēc operācijas rūpīgi jāseko ārstu un dietologu norādījumiem. Līdzsvarots un pilnvērtīgs uzturs, pārdomāta un regulāra fiziskā slodze, ļaus saglabāt normālu ķermeņa svaru visu turpmāko dzīvi.

No rētām nevajag baidīties – tādu praktiski nav, jo operācija tiek veikta ar laparoskopijas metodi, kad  tiek izdarīti tikai daži mazi iegriezumi.

Lai uzzinātu vairāk vai lai pieteiktos konsultācijai pie bariatrijas ķirurga, sazinieties ar pacientu koordinatori pa tālruni 371-26530660 (darba laikā) vai rakstiet 

Vairāk par bariatrijas operāciju šeit

 

Ilona Noriete