Jauna metode svara samazināšanai

Lai cīnītos pret liekajiem kilogramiem un izvairītos no aptaukošanās radītajām sekām, tagad arī Latvijā iespējams veikt balona ievietošanu kuņģī ēstgribas samazināšanai. Endoskopiste Lilija Morozova apguvusi šo metodi, un pakalpojums jau tiek piedāvāts Jūrmalas slimnīcā.

Princips veselīgas fiziskās formas saglabāšanai ir vienkāršs-cik enerģiju uzņem, tik arī patērē, taču nav noslēpums, ka bieži vien nepatērētā enerģija rada tauku uzkrāšanos, kam seko par hronisku slimību nodēvētā aptaukošanās.

Aprīļa beigās Jūrmalas slimnīcā viesojās profesors Kestutis Adamonis no Lietuvas, kurš dalījās savā pieredzē ar mūsu ārstiem un apmācīja dakteri balona ievietošanā. Profesors ar veiksmīgiem rezultātiem šo metodi pielieto jau četrus gadus.

Balona ievietošanas metode (BIB) tiek veikta, izmantojot fibrogastroskopiju (tautā sauktu par kobru). Tas ir silikona balons, kas caur barības vadu tiek ievietots kuņģī un no ārpuses piepildīts ar sterilu fizioloģisko šķīdumu. Silikona balonu izgatavo vadošā kompānija estētiskās medicīnas jomā Allergan.

Balons daļēji aizpilda kuņģi, kā rezultātā ir sāta sajūta un novērsta pārēšanās. Tā ir vienkārša procedūra, lai to veiktu, nav nepieciešama operācija un pacients saņem tikai nomierinošus medikamentus anesteziologa klātbūtnē. Ilgāk par pusgadu ar vienu balonu staigāt nav ieteicams, jo kuņģa gļotāda izstrādā sālsskābi, kas ar laiku var to bojāt. Izņemšanā tiek izmantotas tādas pašas metodes kā balona ievietošanā. Tādā veidā cilvēks pierod pie citiem ēšanas paradumiem-var ieēst tikai nelielas porcijas un ātri rodas sāta sajūta.

Aptaukošanās jau uzskatāma par šī gadsimta slimību un metodes, lai pret to cīnītos, ir neskaitāmi daudz, tai skaitā arī ķirurģiska iejaukšanās. Līdz šim pie mums Latvijā bija iespējams veikt kuņģa samazināšanu, kuņģa apiešanas operāciju vai uzlikt regulējamo kuņģa gredzenu. Tagad Jūrmalas slimnīca piedāvā metodi cīņai ar aptaukošanos bez ķirurģijas.

Bariatriskā ķirurģija ārstē aptaukošanos, un tās mērķis ir likt cilvēkam ēst pēc iespējas mazāk, kas arī ir galvenais priekšnosacījums svara zaudēšanai. Jūrmalas slimnīcā ar labiem rezultātiem bariatriskās operācijas veic Igors Troickis.

Sīkāka informācija par pakalpojumu pieejama  pa tālr. 26530660.