Efektīvi pret lieko svaru

Risinājumi dažādi, bet mērķis viens – iegūt skaistu ķermeni un labu veselību. Jūrmalas slimnīcai jau ir vairāku gadu pieredze aptaukošanās ārstēšanā un dažādu svara samazināšanas metožu izmantošanā. Līdz šim tika izmantotas divas metodes – kuņģa samazināšanas operācija vai kuņģa balona ievietošana uz sešiem mēnešiem. Bet no šī gada oktobra, iespējams izvēlēties arī kuņģa balona ievietošanu uz vienu gadu.

3. oktobrī Jūrmalas slimnīcā notika apmācību seminārs, kurā gastroenterologs Džefrijs Brūks (ASV) dalījās pieredzē, kā palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no liekā svara, ievietojot kuņģa balonu uz 12 mēnešiem: „Ļoti svarīgi ir iesaistīt pacientu svara samazināšanas procesā, cilvēkam ir jābūt motivētam, viņam ir jāvēlas sadarboties un sekot līdzi pareiza dzīvesveida principiem.”

Apmācību laikā Jūrmalas slimnīcas endoskopiste Lilija Morozova ieguva papildus zināšanas par kuņģa balona ievietošanas metodi, kā arī papildināja praktiskās iemaņas. Kuņģa balona ievietošana tika veikta četriem pacientiem. Nākamajā dienā visi pacienti devās mājās, lai sāktu jaunu dzīvi. Pirmie rezultāti jau ir redzami nedēļas laikā, bet efekts saglabājas tik ilgi, kamēr balons ir kuņģī. Gada laikā cilvēkam ir jāiemācās dzīvot pareizi. Viņam ir iedots gads, lai veidotu jaunus ēšanas un fizisko aktivitāšu paradumus, kas noteikti jāturpina arī pēc balona izņemšanas. Ja šīs lietas ievēro, efekts saglabāsies ilgstoši.

Cilvēkiem, kuriem ir palielināts svars, ir lielāks risks saslimt ar nopietnām sirds asinsvadu slimībām, artrītu, cukura diabētu, palielinās risks agrīnam infarktam un insultam. Kā norāda kardiologi, vislielāko kaitējumu sirdij rada tieši liekais svars. Liekais svars rada papildus slodzi un stresu organismam. Dzīves laikā periodiski ar liekā svara problēmām saskaras daudzi, dažiem izdodas ar šo problēmu tikt galā pašu spēkiem, bet citiem ir nepieciešama profesionāļu palīdzība. Pētījumi rāda, ka arī Latvijā palielinās to cilvēku skaits, kuriem ir liekais svars – virs 15%. Liekais svars ir tas, ko mēs redzam ikdienā, bet liekajam kilogramiem seko līdzi neapmierinātība ar sevi, depresija, kā arī nopietnas saslimšanas.

Princips veselīgas fiziskās formas saglabāšanai ir vienkāršs – cik enerģijas uzņem, tik arī jāpatērē. Taču nav noslēpums, ka bieži vien tiek uzņemts par daudz enerģijas, kuru nav iespējams patērēt. Tas, savukārt, rada tauku uzkrāšanos, kam seko aptaukošanās – hroniska slimība. Kad cilvēka ķermeņa masas indekss ir virs 30 (ĶMI = svars (kg)/auguma garums (m)2) svaru samazināt tikai ar uztura un fizisko aktivitāšu palīdzību ir grūti un bieži vien pat neiespējami.

Jūrmalas slimnīcas ārste Lilija Morozova: „Ir veiktas vairākas balona ievietošanas manipulācijas, un rezultāti pārsteidz ne tikai mani, bet arī pacientus. No aptaukošanās cieš katrs desmitais Eiropas iedzīvotājs, bet lielākoties tikai sievietes izvēlas cīnīties ar aptaukošanās radītajām problēmām un vēršas pie manis pēc palīdzības. Aptaukošanās ir apgrūtinājums, bet mēs baidāmies atzīt, ka tā ir hroniska slimība – bet tā ir! Aptaukošanās veicina mirstību un sociālo izolētību. Balona ievietošana ir risinājums, jo tas aizpilda kuņģi un liek justies paēdušam ātrāk, tādējādi izvairoties no pārēšanās. Pacienti iedalās divās kategorijās – tie, kas jūtas ļoti labi vai arī labi pēc balona ievietošanas. Ārstēšanās laikā cilvēks var zaudēt 10 kg līdz 50 kg no sākotnējā svara. Mūsu pacienti ir priecīgi pēc balona ievietošanas, jo katrs zaudētais kilograms liek justies laimīgākam. Dzīves kvalitāte uzlabojas, ceļas pašapziņa un apkārtējo cilvēku pozitīvais novērtējums sniedz gandarījumu.”

Kuņģa balona ievietošanu veic izmantojot fibrogastroskopiju, ko tautā dēvē par kobru. Silikona balons caur barības vadu tiek ievietots kuņģī un no ārpuses piepildīts ar sterilu fizioloģisko šķīdumu. Jaunie kuņģa baloni sniedz papildus priekšrocības, jo nepieciešamības gadījumā, tos gada laikā var papildināt. Tā ir vienkārša procedūra, lai to veiktu, nav nepieciešama operācija un pacients saņem tikai nomierinošus medikamentus anesteziologa klātbūtnē. Izņemšanā tiek izmantotas tādas pašas metodes kā balona ievietošanā. Balons daļēji aizpilda kuņģi, tādā veidā cilvēks pierod pie citiem ēšanas paradumiem – var ieēst tikai nelielas porcijas un ātri rodas sāta sajūta.

Cilvēkam ir dota iespēja efektīvi atbrīvoties no liekajiem kilogramiem kopā ar Jūrmalas slimnīcas profesionāļiem. Samazinot svaru, pirmkārt, iegūst skaistu ķermeni, otrkārt, labu veselību un, treškārt, uzlabojas dzīves kvalitāte visās jomās. Cilvēkam ir jāmīl savs ķermenis un jārūpējas par tā veselību katru dienu.

Ja esi saskāries ar liekā svara problēmām un vēlies tās pēc iespējas ātrāk atrisināt, sazinies ar Jūrmalas slimnīcas speciālistiem – vai +371 26530660.