Asins analīžu nozīmīgums

Vasara ir atvaļinājumu laiks, kad to vien gribas kā atpūsties, pagozēties saulītē un nenoslogot sevi ar dažādām problēmām. Bet varbūt tieši šis ir tas brīdis, kad var padomāt par savu veselības stāvokļa diagnostiku, lai, atsākoties nākamajam darba cēlienam, vairs nebūtu jāmēro ceļš pie ārstiem. Viena no iespējām, kā pārliecināties par to, ka ar veselību viss ir kārtībā, ir analīžu nodošana. Ko šobrīd piedāvā laboratorijas, stāsta „Jūrmalas slimnīcas” laboratorijas vadītāja Vija Dīvane.

– Ja cilvēks vēlas pārbaudīt savu veselību un nodot analīzes, vai to var izdarīt bez ģimenes ārsta norīkojuma?

– Ja pēdējā gada laikā pacients asins analīzes nav nodevis, iespējams, viņam materiālā ziņā izdevīgāk būtu paņemt ģimenes ārsta nosūtījumu, taču arī bez šī dokumenta analīzes iespējams nodot, atliek vien zināt, kādus izmeklējumus vēlas veikt. Laboratorijā strādā speciālisti, kas var ieteikt, kādus izmeklējumus veikt, lai pārbaudītu savu veselības stāvokli.

– Cilvēki ir dažādi – viens pie ārstiem ir biežs viesis, citam savukārt ir baltā halātasindroms. Cik bieži analīzes vajadzētu nodot ikvienam cilvēkam?

– Vislabāk, ja to izvērtē ģimenes ārsts, jo katram cilvēkam var būt savas veselības problēmas. Bet, ja cilvēks vienkārši vēlas pārliecināties, ka ar viņa veselību viss ir kārtībā un viņam nav hronisku saslimšanu, pietiks analīzes nodot reizi gadā. Turklāt to vajadzētu darīt, neskatoties uz to, ka cilvēks jūtas labi. Bieži vien slimības neizpaužas ārēji un nerada nekādus simptomus, bet analīzes atklāj problēmas, kurām jāpievērš uzmanība. Bieži pie mums nāk cilvēki, kuriem kāds draugs vai tuvinieks iesaka pārbaudīt, piemēram, glikozes līmeni asinīs. Pēc pārbaudēm redzam, ka viss ir kārtībā un cilvēks var mierīgu sirdi turpināt ikdienas gaitas.

– Lai pārbaudītu glikozes līmeni asinīs, jābūt tukšā dūšā?

– Lai būtu precīzāki analīžu rezultāti, pirms analīžu nodošanas nevajadzētu ēst, no rīta var iedzert glāzi ūdens. Jūrmalas slimnīcas laboratorijā analīzes var nodot visas dienas garumā, bet iesakām atturēties no ēšanas 4-6 stundas pirms analīžu nodošanas. Vēlos uzsvērt, ka katram cilvēkam vismaz reizi gadā vajadzētu veikt šo skrīningu un pārliecināties, vai cukurs asinīs ir normas robežās. Gadījumos, kad tas ir ārpus robežas, tas norāda uz glikozes vielmaiņas traucējumiem. Lai noskaidrotu, vai pacientam ir risks saslimt ar cukura diabētu vai novērot dinamikā diabētiskos rādītājus, laboratorijā var noskaidrot glikozes līmeni ar ekspresmetodi vienas minūtes laikā, veic glikozes slodzes testu, nosaka glikohemoglobīnu, mikroalbumīnu.

– Tāpat kā cukura līmenis, reizi gadā droši vien jānosaka arī holesterīns. Kā jūs uzskatāt – sekot holesterīna līmenim ir modes tendence vai nopietna lieta, kam jāpievērš uzmanība?

– Varu droši teikt, ka tā nav „modes tendence”, bet nepieciešamība. Par holesterīnu pēdējā laikā tiek runāts daudz, jo tam ir būtiska loma organisma normālai funkcionēšanai. Tas nepieciešams šūnu membrānas normālai funkcionēšanai, turklāt no tā organismā sintezējas daudzi hormoni – testosterons, progesterons, estrogēni, virsnieru hormoni u.c.. No tā veidojas arī žultsskābes, ar kuru palīdzību organismā spēj uzsūkties uztura tauki un tiek izvadīti vielmaiņas blakusprodukti.

– Organismā ir gan „labais”, gan „sliktais” holesterīns.

– Nereti cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni „labā” holesterīna organismā ir maz, turklāt „sliktā” – par daudz. „Labai” holesterīns ir augsta blīvuma holesterīna frakcija, bet „sliktais” holesterīns ir zema blīvuma holesterīna frakcija. Holesterīna līmenim ir jāseko un nedrīkst pieļaut, lai tas būtu paaugstināts, jo tas ir viens no riska faktoriem. Holesterīnam izgulsnējoties asinsvadu sieniņās, un veidojas asinsvadu sašaurinājumi, kas var novest pie infarkta, insulta un citiem asinsvadu bojājumiem. Gribu uzsvērt, ka tagad ar asinsanalīžu palīdzību var noteikt, kā darbojas sirds, lai jau agrīnā periodā varētu diagnosticēt iespējamās sirds slimības, piemēram, sirds mazspēju.

– Pastāstiet vairāk par sirds izmeklējumiem. Liekas nereāli, ka, nododot analīzes, var uzzināt, kādas problēmas ir ar sirdi.

– Mūsdienās ārsti arvien vairāk seko līdzi laboratorijas izmeklējumiem, jo to klāsts un iespējas paplašinās. Izmeklējumi ir daudz precīzāki un atklāj saslimšanas, kurām jāpievērš uzmanība. Ja pacients periodiski jūt vājumu, nepatīkamas sajūtas aiz krūšu kaula un dažāda rakstura sāpes, tad, iespējams, viņam var būt sirds funkcijas problēmas, išēmijas pazīmes. Šādos gadījumos vajadzētu veikt kardiomarķieru analīzes. Izņēmums ir gadījumi, kad ir stipras un pēkšņas sāpes – tādās situācijās labāk saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

– Laboratorijai ir plašs izmeklējumu spektrs?

– Jā, laboratorijas analīžu spektrs palielinās katru dienu. Ja laboratorijas iesākumos varēja noteikt 30 rādītājus, tad šobrīd tie jau ir vairāki simti. Katru mēnesi tiek atklātas jaunas metodes veselības stāvokļa diagnostikā, kuras ieviešam arī Jūrmalas slimnīcas laboratorijā. Ar analīzēm var novērtēt funkcionālo stāvokli aknām, aizkuņģa dziedzerim, nierēm. Ļoti svarīgi pārbaudīt minerālvielu maiņu organismā, īpaši karstā laikā, kad cilvēks zaudē daudz šķidruma. Minerālvielu sastāvu svarīgi uzzināt, lai būtu skaidrība par to, vai cilvēks par maz vai otrādi – par daudz, lieto vitamīnus. Gadījumos, kad ir aizdomas par anēmiju Jūrmalas slimnīcas laboratorijā var noteikt dzelzs, kalcija, fosfora, magnija, D-vitamīna, B- vitamīna sastāvu asinīs. Ja pacients ir jau uzskaitē pie flebologa, nesen viņam veikta vēnu operācija vai sūdzas, ka viņam sāp kājas vai kājās ir tūska, vēlams pārbaudīt D-dimērus. Ja cilvēkam ir izsitumi uz ādas, gļotādas, nieze, tūska, klepus, tad īstais mirklis pārbaudīties uz iespējamo alerģiju. Mūsu laboratorijā nosaka 20 inhalāciju, 20 pārtikas alergēnus, kā arī 20 specifiskus alergēnus bērniem un 10 medikamentu alergēnus. Laboratorija var veikt urīna uzsējuma eksprestestu uz mikrofloru, kas īpaši aktuāla var būt peldēšanas sezonas laikā. 24 stundu laikā laboratorija noteiks, kas tā par infekciju, kāda ir organisma jutība pret antibiotikām un ar ko būtu vēlams ārstēties.

– Laboratorijā iespējams veikt arī imūnķīmijas izmeklējumus – noskaidrot hormonu līmeni organismā.

– Tādā veidā praktiski veseliem cilvēkiem var tikt atklātas saslimšanas, no kurām vēl ir iespējams izvairīties – savlaicīgi tās diagnosticēt un uzsākt profilaktiskos pasākumus. Hormona līmeni ir svarīgi noskaidrot cilvēkiem, kas uztraucas par vairogdziedzera un prostatas funkcijām. Tieši vairogdziedzera hormoni ir svarīgi daudzu organisma funkciju īstenošanā – tie regulē vielmaiņu un praktiski piedalās visos organisma procesos. Tā galvenā funkcija ir noturēt normālu metabolismu jeb vielmaiņu organisma šūnās. Ja vairogdziedzeris kļūst mazaktīvs vai tieši otrādi – pārāk aktīvs – var parādīties problēmas, kas tālāk var radīt arī citu orgānu saslimšanas, tādēļ speciālisti visā pasaulē iesaka sekot līdzi vairogdziedzera darbībai. Sievietēm ir lielāks risks vairogdziedzera slimībām, bet arī vīrieši no tām nav pasargāti.

– Un kā ir ar prostatas hormonu analīzēm?

– Tās atspoguļo vīriešu testosterona līmeni. Testosterīns regulē daudzus vielmaiņas procesus vīrieša organismā – uztur seksualitāti, veicina spermas veidošanos, regulē kalcija līmeni kaulos un citus organisma procesus. Svarīgi ir savlaicīgi veikt prostatas hormona analīzes, jo tas var lielā mērā ietekmēt vīrieša dzīves kvalitāti. Veikt analīzes vismaz reizi gadā iesaka stiprā dzimuma pārstāvjiem pēc 35 gadiem. Analīžu veikšana nav diagnozes uzstādīšana – tas ir profilaktisks pasākums, uz kuru jādodas droši un ar pārliecību.

– „Jūrmalas slimnīcas” laboratorija strādā diennakts režīmā.

– Laboratorijai ir sadarbība ar visiem ģimenes ārstiem, tas nozīmē, ka asins analīzes var nodot gan jūrmalnieki, gan pilsētas viesi, un šobrīd, vasarā, tas varētu būt aktuāli. Uz laboratoriju var nākt jebkurš cilvēks, neatkarīgi no dzīvesvietas un no tā, ir vai nav nosūtījums uz analīzēm no speciālista vai ģimenes ārsta. Rezultātus atkarībā no konkrētās analīzes var saņemt dažu stundu vai tās pašas dienas laikā.

– Analīžu rezultātus izsniedzat uz rokas?

– Viss atkarīgs no tā, ka klientam ir ērtāk. Ja nepieciešams, varam nosūtīt arī pa faksu vai uz e-mail.

Tālrunis uzziņām 67512710.