Noslēgusies Pasaules Hipertensijas diena Jūrmalā

Jūrmalas vasaras kūrorta sezonas atklāšanas laikā veiksmīgi norisinājās Jūrmalas slimnīcas organizētā „Pasaules Hipertensijas diena Jūrmalā”. Šīs dienas laikā jūrmalniekiem bez maksas noteica holesterīna un glikozes rādītājus asinīs, kā arī Jūrmalas slimnīcas dienas stacionāra nodaļas vadītājs Gints Maželis konsultēja pacientus un mērīja asinsspiedienu. Kopumā izmeklēti 107 cilvēki, no kuriem 55% ir paaugstināts holesterīna vai glikozes līmenis, bet paaugstināts asinsspiediens – 40%. Pasaules Hipertensijas dienu Jūrmalā atbalstīja Jūrmalas pilsētas dome ar līdzfinansējumu projektu konkursā par veselības veicināšanas un veselības aprūpes pieejamības palielināšanu.

Pasaules Hipertensijas dienas aktivitātes interesēja daudzus iedzīvotājus un visas dienas garumā Jomas ielā, Mēness aptiekas telpās, veidojās rindas, lai veiktu izmeklējumus vai konsultētos ar ārstu. Hipertensijas dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību hipertensijai, lai cilvēki interesētos un zinātu, kāds ir normāls asinsspiediens – 120/180mmHgst. Informēti cilvēki var laicīgi kontrolēt asinsspiedienu un samazināt insultu, sirds un nieru slimību risku, ko izraisa paaugstināts asinsspiediens. Daudz cilvēkiem ilgstoši ir augsts asinsspiediens, viņiem pašiem to nezinot. Ja augsto asinsspiedienu neārstē, tas bojā artērijas un dzīvībai svarīgos orgānus visā organismā. Tāpēc augsto asinsspiedienu sauc par “kluso slepkavu”. Gandrīz 10% no visiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumiem saistīti ar arteriālo hipertensiju.

Jūrmalas hipertensijas dienā izplatīti informatīvie materiāli, par to, kā nepieļaut augstu asinsspiedienu un asinsspiediena mērīšanas kontroles kartes. Kā saka ārsts Gints Maželis: „Priecājamies redzēt, ka riska grupas pacienti ir informēti par augsta asinsspiediena kaitīgo ietekmi un vairums cilvēku pēc 60 gadiem veic regulārus asinsspiediena mērījumus mājās, pie ģimenes ārsta vai aptiekā, bet saskārāmies ar cilvēkiem, kas 20 gadus nav apmeklējuši ārstu vai pārbaudījuši veselību. Diemžēl jāsaka, ka šiem cilvēkiem atklājām bīstami augstu asinsspiedienu, kam nepieciešama papildus kontrole.” Hipertensijas dienas dalībnieki atzinīgi novērtē iespēju veikt šos svarīgos izmeklējumus īsā laika posmā un pieejamā vietā. Kā saka Elvīra pēc analīžu veikšanas un konsultācijas ar ārstu: „Paldies, ka ir tik lieliska iespēja noteikt holesterīna līmeni un tikties ar ārstu. Ikdiena ir ļoti aizņemta un neatliek laika aiziet pie ārsta, bet tagad zinu, kam jāpievērš uzmanība. Man nav paaugstināts asinsspiediens, bet holesterīna līmenis asinis ir krietni par augstu”.

Lai nepieļautu augstu asinsspiedienu ir jāseko vairākiem svarīgiem faktoriem – regulāri jāmēra asinsspiediens, jāsaglabā veselīgu ķermeņa masa, jāseko līdzi holesterīna un glikozes līmenim asinīs, jāatvēl laiks atpūtai un miegam, jābūt fiziski aktīvam, jāuzņem šķidrums pietiekošā daudzumā, jāatsakās no nikotīna kaitīgās iedarbības, jāierobežo alkohola patēriņš un, protams, jāseko līdzi ēšanas paradumiem un jāizvēlas produktus, kurus iesaka lietot uzturā.

Hipertensija ir lielākais nāves riska faktors visā pasaulē, izraisot sirds slimības, trieku (insultu), nieru slimības un diabētu. Hipertensija ir globāla epidēmija. Pasaulē katru gadu mirst 9.4 miljoni no augsta asinsspiediena radītām slimībām. Katram trešajam pieaugušajam ir paaugstināts asinsspiediens, bet tikai katrs otrais slimnieks to zina. Simptomi, kas norāda uz iespējamu hipertensiju – galvassāpes, reiboņi, nervozitāte, sirdsklauves vai sāpes sirds apvidū, palielināts svars. Bieži vien nedaudz paaugstināts asinsspiediens nerada nekādas sūdzības un to atklāj nejauši, profilaktiski mērot asinsspiedienu.

Vēlamies pateikties cilvēkiem, kas atbalstīja un piedalījās Pasaules Hipertensijas dienas pasākumā Jūrmalā.